DARMOWA DOSTAWA dla zamówień od $99

Olej z Ostropestu 250ml

Olej z Ostropestu, Zimno Tłoczony i Nieoczyszczony, 250ml, Ol'Vita

Vendor
Ol'Vita
Regular price
$19.99
Sale price
$19.99
Shipping calculated at checkout.
Quantity must be 1 or more

Nierafinowany olej z ostropestu z rodzinnej firmy Ol’Vita pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion ostropestu plamistego (Silybum marianum L.). Należy do naszych sztandarowych produktów, niezwykle cenionych przez naszych klientów. Dobór najwyższej jakości surowca, oprócz najnowszej technologii tłoczenia, to klucz do sukcesu. Dojrzały, połyskujący i optymalnie wykształcony – to najlepszy surowiec do tłoczenia tak wartościowego oleju. Niska temperatura tłoczenia (od +35 do +40 °C) pozwala na zachowanie najcenniejszych substancji aktywnych zawartych w ostropeście. Olej charakteryzuje się delikatnym, lekko ziołowym smakiem i zapachem.
Olej z ostropestu – cena tym korzystniejsza im większe opakowanie

Opis

Olej z ostropestu – właściwości
Olej z ostropestu charakteryzuje wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych (80 g/100 g) w tym tłuszczów wielonienasyconych (kwas linolowy, LA: około 49 g/100 g). Ponadto zawiera naturalne, bardzo cenne sterole roślinne (β-Sitosterol 38 % oraz Δ7-Stigmasterol 22 %) odgrywające istotną rolę w kwestii utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Kwas linolowy (LA) i sterole roślinne/ stanole roślinne pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku:
spożycia 10 g LA dziennie
spożywania co najmniej 0,8 g steroli roślinnych/ stanoli roślinnych dziennie
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Składniki:
Olej z nasion ostropestu plamistego tłoczony na zimno, nieoczyszczony
Produkt 100 % naturalny, jednoskładnikowy

Olej z ostropestu – jak powstaje?
Olej z ostropestu powstaje w wyniku tłoczenia na zimno ziarna ostropestu plamistego (Silybum marianum L.). Jest produktem 100 % naturalnym, jednoskładnikowym. Dzięki zastosowaniu nowoczesnej technologii pozwalającej na utrzymanie stałych parametrów pras tłoczących oraz maksymalne ograniczenie czynników wpływających na utlenianie tłuszczów pozyskiwany jest olej o wysokich wartościach odżywczych. Każda partia oleju posiada świadectwo dokumentujące poziom kwasów tłuszczowych. W naszej ofercie dostępny jest także BIO olej z nasion ostropestu. Olej z ostropestu w trosce o stabilność kwasów tłuszczowych (ochrona przed światłem) konfekcjonowany jest w butelki z brązowego szkła i magazynowany w optymalnych warunkach.

Olej z ostropestu – gdzie kupić?
Olej z ostropestu Ol’Vita można zakupić bezpośrednio z naszej tłoczni za pośrednictwem sklepu internetowego lub w sklepach ze zdrową żywnością, zielarskomedycznych oraz wybranych aptekach. Ponieważ produkt ten cieszy się ogromnym uznaniem wśród naszych klientów, oferowany jest w częstych i zawsze przebadanych partiach.

Olej z ostropestu cena – od czego zależy?
Oczywiście cena jest ważna dla nas wszystkich. Może być podejrzanie niska lub zbyt wygórowana. Najważniejsze jednak aby produkt, który chcemy nabyć był tego wart. Co to oznacza ?

powinien być dla nas bezpieczny, czyli posiadać badania
pochodzić z wiarygodnego źródła
produkt kosmetyczny powinien posiadać pozytywną ocenę bezpieczeństwa kosmetyku i być zarejestrowany pod indywidualnie nadanym numerem w rejestrze CPNP
Na cenę produktu składa się szereg czynników, tj.: cena surowca wynikająca z jego jakości i pochodzenia, koszty produkcyjne i badania.
Pochodzenie, jakość i bezpieczeństwo są dla nas najważniejsze !
Wspieraj polskich producentów

Warto wiedzieć:
Dla kogo: Dla dorosłych w celu uzupełnienia diety w wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Kolor: jasnożółty/ żółty Zapach: delikatny, ziołowy Smak: delikatny, ziołowy, niedominujący potrawę

Mając jednak na uwadze fakt, iż jest produktem naturalnym poszczególne partie produktu mogą nieznacznie się od siebie różnić. Do czynników wpływających na takie cechy należą, np.: rodzaj gleby, region uprawy ziarna, odmiana, pogoda, itp.

Termin przydatności do spożycia:
Dzięki zaawansowanej technologii tłoczenia olej ten posiada 12-miesięczny termin przydatności do spożycia od daty jego wytłoczenia. Podana data jest niezależna od daty otwarcia opakowania. Data znajduje się na tylnej etykiecie butelki. Ponieważ produkt ten cieszy się ogromnym uznaniem wśród naszych klientów, oferowany jest w częstych i zawsze przebadanych partiach. Różnice w podawanych przez producentów dat przydatności dla olejów tłoczonych na zimno wynikają z wyjściowej jakości wyprodukowanego oleju. Im krótsza data, tym mniej stabilny produkt.

Przechowywanie:
Olej z ostropestu należy przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu lodówce.
Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.

Osad w oleju
Nasze wieloletnie doświadczenie wskazuje, że oleje tłoczone na zimno nie powinny zawierać ciemnego osadu. Wynika to z nieprawidłowej sedymentacji oleju po tłoczeniu. Zawieszone w oleju cząsteczki przyspieszają proces jełczenia oleju i tym samym powstawanie szkodliwych dla organizmu nadtlenków.
Olej w wyniku przechowywania lub transportu w niskiej temperaturze może za to mętnieć lub wytracać mleczno- biały osad. Jest to zjawisko naturalne, w pełni odwracalne, zależne od temperatury otoczenia.

Olej z ostropestu – zastosowanie
Olej z ostropestu jest suplementem diety, można go spożywać bezpośrednio z łyżeczki. I tak spożyty na około 30 minut przed posiłkiem pobudzi wydzielanie żółci, tym samym będzie wspomagać trawienie. Natomiast spożyty jako składnik posiłku będzie doskonałym źródłem tłuszczu (cennych kwasów nienasyconych) w diecie.

Dzienna zalecana do spożycia porcja: 12 g ( 3 łyżeczki = 13 ml)
Ze względu na swój niedominujący smak i zapach doskonale nadaje się również do sałatek, surówek, past do chleba, koktajli czy potraw z warzyw.

Należy pamiętać, iż oleje zimno tłoczone (poza olejem kokosowym) należy stosować tylko do zimnych lub lekko ciepłych potraw. W innym przypadku oleje tracą swoje cenne właściwości. Zdecydowanie nie nadają się do smażenia.